Halvat hotellit ja matkat maapallon kompastus?

Posted on

koukussa-halpoihin-matkoihin-ja-hotelliin

Harrastan halpoja matkoja ja hotelleja, kuten niin moni muu suomalaisista ja eurooppalaisista. (Apua miten meidän maailman käy kun olemme näin piittaamattomia?!) On niin houkuttelevaa selata tarjoussivustoilta hotellitarjouksia ja katsoa että kuinka edullisesti sinne saisi lennettyä.

Tämä kaikki on tietysti halpalentoyhtiöiden syytä. Alkoivat tarjota niin edullisia matkoja, että kenellä tahansa tavantallaajalla on mahdollisuus lähteä mihin tahansa Euroopan kolkkaan nyt ainakin. Kaukomatkat luonnollisesti maksaa ja pitääkin maksaa enemmän. Mun mielestä on ihan uskomatonta, että esimerkiksi Oulusta pääsee Norwegianilla Espanjan Alicanteen alle 70 eurolla! Sehän on puolet meidän perheen viikon ruokaostoksista! Normaalituloisen ei tarvitse edes säästää lomamatkaa varten, kun sinne pääsee muutamalla satasella.

Halvat matkat ja hotellit on niin kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on mahtavaa, että ihmiset pääsevät kulkemaan vapaasti ja avartamaan (ehkä) näin omaa maailmankatsomustaan. Toisaalta en kestä ajatella sitä valtavaa hiilijalanjälkeä, joka näistä ”turhista”, liian halvoista lennoista aiheutuu! Onhan tämä kestämätöntä tulevia sukupolvia ja maapallon tilaa ajatellen. Aiemmin en ikinä olisi lentänyt turhaan ulkomaille, mutta vuosien varrella sitä muuttuu välinpitämättömämmäksi, varsinkin, kun vapautuu koulun ja yliopiston idealistisista maailmanparantajakuvioista koville työmarkkinoille…

Suurin osa suomalaisten huvimatkoista lienee suuntautuu Etelä-Eurooppaan, mikä on tietysti tässä taloustilanteessa hyvä asia. Viemme sinne rahaa, jota he kipeästi tarvitsevat oman taloutensa kuntoonsaamiseksi. Kunhan vain muistamme ottaa tarpeeksi rahaa mukaan ja todella käyttää sitä paikalliseen ruokaan ja palveluihin, ei mihinkään ylikansallisiin ruokaketjuihin kuten mäkkiin.

Joka tapauksessa olen itsekin koukussa näihin edullisiin matkoihin. Nyt suunnittelen kevääksi Venetsian matkaa, jonne olen varannut n. 500 euron kokonaisbudjettia. Italiassa saa hotellimajoituksen melko edullisesti, sitä paitsi ainakin Roomassa on hyvä vaihtoehto yöpyä mökissä ”leirintäalueella”. Harmittaa, kun muutama vuosi sitten käytiin siellä eikä yövytty. Yksin ei tietysti kannata, mutta jos on porukassa, se voi olla paljon hauskempaa kuin hotellissa! Perusitalialainen hotelliaamiainen ei ole pohjoismaalaisen mielestä kummoinen (valtavia pullia, viinereitä ja kakkuja, paahtoleipää ja tuoremehua, espressoa), joten on ihan sama syödä aamiainen vaikka viereisessä kahvilassa.

En siis ole vielä selvittänyt olisiko Venetsiassa vastaavaa mökki- tai hostellimahdollisuutta aivan keskustassa kuin on Roomassa. Tällöin yöpymiset olisivat tosi edulliset. Hotellitkin ovat melko edullisia jos muuta ei löydy. Hotelliyön hinta lähtee jostain viidestäkympistä per yö per henkilö. Se ei tee kolmen yön matkalla kuin 150 euroa ja lennot saa edestakaisin satasella.

Forex-pankki julkaisi tässä muutama päivä sitten tilaston, hintaindeksin, joka kertoo, missä on on suomalaisen edullisinta lomailla. Indeksiin oli laskettu hotelliyöpyminen, ravintolassa syöminen, paikalliset palvelut kuten julkinen liikenne sekä esimerkiksi kahvi. Eli kaikki mitä turisti yleensä käyttää matkallaan. Indeksin mukaan halvinta Euroopassa olisi matkustaa Liettuaan, jossa kaikki on 50% edullisempaa kuin Suomessa. Lähes yhtä halpaa on Latviassa, Slovakiassa ja Romaniassa. Sinne siis! Pitäisikö sittenkin mennä sinne eikä Venetsiaan?! Samaa Eurooppaa tässä kuitenkin ollaan! 🙂


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 81 = 84